Kako postati rekreativni planinar

4

Zaista ne morate da bude profesionalac i da izdvojite mnogo novca i vremena za druženje ,,nebu pod oblake”, a osvajanje vrhova od 500 do 2.000 metara sasvim je dovoljno za aktivni odmor.

OvcarKablar-Ovcarsko-kablarska-klisura

Za planinarenje su potrebna dva osnovna uslova: dobra volja i dobre cipele. Starosnog ograničenja nema, navode planinari, tako da time mogu da se bave i deca školskog uzrasta, kao i odrasli svih generacija.

Za rekreativno planinarenje potrebne su dobre cipele. Za pešačenje su dovoljne lake treking cipele, a za zimske uslove neophodne su čvrste, nepromočive gojzerice. Potreban je ranac, a zavisno od vremenskih prilika treba poneti i kabanicu.

Planinarske cipele su duboke ili poluduboke, jer treba da smanje mogućnost povreda skočnog zgloba, kao i uticaj vremenskih prilika, poput snega, na nogu. Potrebno je da budu jedan ili dva broja veće, jer zimi treba nositi dva para čarapa ili jedan par vunenih.

11046318_823773341035334_6725978557730863582_n

Planinarenje je izuzetno zdrav sport u prirodi, naročito je pogodan za ljude iz gradova koji bi trebalo više da se kreću. Starosna ograničenja ne postoje, pa u pešačenju i planinarenju mogu da uživaju i deca i penzioneri.

Planinarska društva organizuju jednodnevne izlete, uglavnom pešačke ture na obližnjim planinama, vikend izlete pogodne za zaposlene i višednevne ekspedicije na udaljenim planinama i u inostranstvu.

Potražite odmor za svoju dušu u žuboru čistih planinskih potoka, u mirisu planinskog cveća, skijanju na odličnim stazama, predahu uz kuvano vino kraj kamina…

Izvor:24sata.rs ; serbia.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...