LEKOVITO ZELENILO: Kako život pored drveća utiče na zdravlje

Stanovnici urbanih naselja u kojima ima više drveća osećaju se zdravije i ređe pate od kardio-metaboličkih bolesti, kao što su oboljenja srca i dijabetes, otkriva novo istraživanje.

tumblr_m5yt72cNvq1qd9hzd
Naučnici su analizirali zdravstvene podatke 31.000 odraslih stanovnika Toronta i ustanovili da ljudi koji žive u stambenim blokovima sa deset ili više stabala povoljnije ocenjuju vlastito zdravlje i ređe pate od kardio-metaboličkih bolesti.
Oni su upoređivali geografski položaj pojedinačnih stabala u stambenim naseljima sa podacima njihovih stanovnika u Torontu, uključujući i starost, zdravstvene podatke, prihode i doživljaj sopstvenog zdravlja.
Bolje zdravstveno stanje usled stanovanja u blizini drveća odgovara povećanju godišnjeg prihoda po domaćinstvu za 10.000 dolara, ili starosti umanjenoj za sedam godina.
Činjenica da drveće na obodu ulica bitno utiče na zdravlje stanovnika i na to kako se osećaju iznenadila je naučnike. Poznato je da drveće u gradu poboljšava kvalitet vazduha, pravi hlad i ulepšava izgled ulica, ali do sada se nije znalo kakav efekat pojedinačna stabla imaju po zdravlje stanovnika gradova.
Rezultati studije pokazuju da postoji veza između drveća i zdravlja, ali ne ukazuju na uzroke i posledice. Naučnici pretpostavljaju da sve to ima veze sa poboljšanjem kvaliteta vazduha, ublažavanjem stresa i podsticanjem fizičke aktivnosti.

Izvor:blic.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...