Mauricijus, ostrvo snova

1

Kada govorimo o dalekim i egzotičnim destinacijama, prve koje nam padnu na pamet su Bali, Maldivi, Karibi… No, i Republika Mauricijus je isto tako zanimljivo odredište o kojem bi trebali razmisliti želite li putovati daleko i egzotično.

mauricijus_6bb5903085bcbd075ed983e892afa693
Nalazi se svega 900 kilometara udaljena od Madagaskara u Indijskom okeanu, ostrvska je država, po veličini 168. na svetu. S površinom od tek 1,860 kilometara kvadratnih i nešto više od milion stanovnika, spada među manje države sveta.
Ostrvo su otkrili Portugalci 1505. godine, ali je ostao nenaseljen do kolonizacije Holanđana koji su ga naselili 1638. godine, dajući mu ime po princu Mauriceu od Nassaua. 1810. godine ostrvo dolazi pod upravu Britanaca, a nezavisnost je dobio 1968. godine kada je postao republika. Zanimljiva je činjenica kako je Mauricijus jedna od najrazvijenijih država Afrike.
mauricijus-daleke-destinacije-5
Mauricijsko ostrvlje je stvoreno zahvaljujući nizu vulkanskih erupcija pre oko 10 miliona godina. Danas ovde više nema vulkanskih aktivnosti. Klima na ostrvu je tropska, zime su tople i suve, a leta vlažna i vrela. Leti ostrvo često pogađaju cikloni.
Glavni i najveći grad je Port Louis, koji se nalazi na severozapadu. Drugi veći gradovi su Curepipe, Vacoas, Phoenix, Quatre Bornes, Rose-Hill i Beau-Bassin. Službeni jezici su Francuski i Engleski, no ipak, ukupno se govori šest jezika, od kojih je najzastupljeniji onaj tamilski kojeg govori čak 800.000 ljudi.
pamplemoussesmauritius11-5-2009018
Mauricijus je u svetu poznat još po nekim zanimljivostima. Jedna od njih je i ptica Dodo koja je nestala davne 1681. godine. Takođe, Mauricijus je peta država na svetu koja je dobila poštanske marke!
Ukratko, predivno plavo more, retke životinjske vrste, palme i peščane plaže – samo su deo onog što vas na Mauricijusu očekuje.
1397107959470

Izvor: punkufer.hr

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...