Mrtvo more, polako, ali sigurno nestaje

Nivo vode opada metar godišnje zbog čega nastaju rupe i krateri. Prva rupa primećena je osamedetih godina prošlog veka dok se danas one stvaraju gotovo svaki dan.

Navodno ih ima već više od 3.000. Nivo vode opada godinama zbog neprekidnog oduzimanja vode iz reke Jordan, a isparavanje zbog pustinjske klime i visokih temperatura ostaje isto.
Stručnjaci kažu da bi Mrtvo more moglo da se “spasi” tako što bi se omogućilo da se barem 30 odsto Jordana uliva u Mrtvo more. Oni predlažu i da se putem posebnih kanala voda iz Crvenog mora dovede do Mrtvog mora.
Inače, Mrtvo more je smešteno na više od 430 metara ispod nivoa mora. Sadržaj soli u jezeru iznosi i do 33 odsto, a prosečno je 28 odsto. Poređenja radi, salinitet Sredozemnog mora je oko tri odsto.

Izvor:blic.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...