Najbolji lek protiv depresije – ŠUMA

3

Kada nas more crne misli, zelene krošnje drveća pružaju utehu i olakšanje, tvrde naučnici.

DSC_0085
Studija, objavljena u časopisu Landscape and Urban Planning, pokazuje da stanovnici Londona koji žive u ulici sa drvoredom konzumiarju mnogo manje antidepresiva u poređenju sa onima koji su okruženi hladnim betonom.
“Već je dokazano da prisustvo zelenih površina pozitivno utiče na naše raspoloženje. Samim tim je logično da imaju efekta i na upotrebu antidepresiva”, izjavio je dr Filip Rode za sajt Atlantiko.
Blizina neke zelene površine, bilo da je reč o šumi, bašti, drvoredu ili parku, predstavlja značajan izvor sreće, jer ublažavaju sres od gradskog života.
Osim toga, ulice sa gušćim zelenilom su prijatnije za život, podstiču na bavljenje fizičkom aktivnošću i jačaju osećaj zajedništva, što pak sve pozitivno utiče na naše zdravlje.

Izvor:24sata.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...