OVO NISTE VIDELI: Šuma u kojoj raste gotov nameštaj

3

Britansku “fabriku” nameštaja po imenu Full Grown, osnovao je mladi dizajner nameštaja Gavin Munro.

Full Grown nije tipična fabrika nameštaja kakvu zamišljamo, jer za proizvodnju komada nameštaja ne koriste daske i ostale gotove elemente drveta, već njihov nameštaj gotov izrasta iz zemlje.
9
Munro je, zapravo osnovao plantažu nameštaja, koja se prostire na jednom hektaru zemljišta nedaleko od grada Derbija u Engleskoj, a u redovima njegovog zasada rastu stolovi, stolice i abažuri za lampe.
Munro kaže da je tehnika rada relativno jednostavna i leži u oblikovanju vrlo mladih sadnica vrbe, hrasta, jasena i platana u oblik željenog nameštaja uz pomoć unapred pripremljenih kalupa. Pored plastičnih kalupa neophodno je i svakogodišnje orezivanje viška grana, kao i kalemljenje tamo gde je neophodna nova.
5

 

Finalni proizvod je stolica, sto ili abažur koji je izrastao iz jednog veoma čvrstog i kompaktnog drveta.

1
2
4
6
7
8

Foto: Avax News

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...