Priroda i njen efekat na zdravlje

Rezultati istraživanja kazuju uglavnom ono što i naše iskustvo govori: odlazak na tiho, ne-urbano mesto usporenog ritma je veoma okrepljujuć.


Efekat koji priroda ima na naše zdravlje je jedno od najistraživanijih područja ekopsihologije. Rezultati tih istraživanja kazuju uglavnom ono što i naše iskustvo govori: odlazak na tiho, ne-urbano mesto usporenog ritma je veoma okrepljujuć. Ista ta jednostavna istina se može pronaći kao zajedničko mesto tehnika za upravljanje stresom.

Zamolite ljude da vizualizuju opuštajuće mesto i niko ne zamišlja autoputeve, aerodrome ili gradske ulice. Oni zamišljaju šume, obale mora, planine, cvetna polja. Zvuci koji opuštaju su talasi okeana, pesma ptica, šum drveća.

Zvuči samo po sebi loše što naučnici moraju uopšte da se bave takvim očiglednim istinama. Ostaje samo da se pitamo kako bi svet izgledao ako bi jednog dana nestalo divljine.

Kako bi tužno bilo da ostanemo samo sa kompjuterskim simulacijama koja bi nam zadovoljavale potrebu za nečim višim od sveta ljudi.

Izvor:ekologija.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...