Prva javna šuma hrane u Americi

1

Ovo nije bajka. U Sietlu se gradi prva javna šuma hrane u Americi. Ova gradska park-bašta će biti puna jestivih biljaka i sve, od krušaka do lekovitog bilja, će biti dostupno posetiocima da odberu, probaju, pojedu.

U javnoj bašti koja će se pružati  na tri i po hektara biće posadjene stotine vrsta jestivih biljaka: orasi i kesteni, borovnice i maline, voćke uključujući jabuke i kruške, egzotične vrste poput ananasa, guave, japanske jabuke, lekovito bilje raznih vrsta i još mnogo toga.  I sve će biti dostupno prolaznicima da odberu i pojedu.
,,Ovo je potpuno novo, ovo nikada nije bilo uradjeno u javnom parku” kaže Margaret Harison, vodeći pejzažni arhitekta.

Koncepti  šuma hrane pomeraju granice urbane arhitekture, a bazirani su na permakulturnim konceptima, što znači da će park biti zasnovan na višegodišnjim biljkama i samoodrživ, kao što su i šume u divljini.
Tri hektara pod urbanim šumskim vrtom. Bilo bi lepo da ovakvo nešto napravimo i u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji. Nije problem za znanje, entuzijazam i dosta dobrovoljnog rada, ali potrebni su zemljište na kome bi se to  uradilo i, naravno, potrebno je da se projekat finansira.

Izvor:ekologija.rs

 

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...