Šetnja u parku odmara mozak

Naučnicima je već određeno vreme poznata činjenica da je sposobnost ljudskog mozga da ostane miran i fokusiran ograničena i da konstantna buka i brzina gradskog života povremeno rezultuje stanjem koje se nezvanično naziva zamor mozga. Dok ste u tom stanju, lako vas je omesti, postajete zaboravni i površni. Međutim, studija iz Škotske govori da zamor mozga možemo jednostavno da ublažimo– šetnjom kroz park.


Prirodno okruženje izaziva „laganu fascinaciju“,  termin koji označavu tihu kontemplaciju za vreme koje se direktna pažnja skoro ne upotrebljava i tako se mozgu omogućava da „resetuje“ svoje prenapregnute resurse i smanje mentalni umor.

Međutim, ovu teoriju je bilo teško dokazati u praksi, dok su ljudi u gradskom okruženju i prirodi, sve do razvoja prenosivih elektroencefalograma – tehnologije koja proučava moždane talase. Za pomenutu studiju, naučnici sa edinburškog univerziteta su zakačili prenosive EEG na glave 12 mladih zdravih ljudi. Elektrode su slale talase direktno u laptop koji se nalazio u rancu svakog dobrovoljca.

Naučnici su poslali dobrovoljce u šetnju Edinburgom koja je imala tri segmenta: oko 2 kilometra kroz stari, istorijski deo grada sa starim zgradama i puno pešaka i laganim saobraćajem; sledeći segment je podrazumevao šetnju kroz park; i na kraju prolazak kroz deo grada sa gustim saobraćajem i betonskim zgradama. Šetači su mogli da hodaju svojom brzinom, bez žurbe ili odugovlačenja.

Analize dobijenih podataka nisu mnogo iznenadile. Kada su volonteri hodali urbanim delovima grada u gužvi, pogotovo tamo gde je saobraćaj bio gust, moždani talasi su pokazivali veću frustriranost i razbuđenost od onih kada je okolina bila priroda. Tada su šetači bili mentalno tiši – što ne znači da nisu obraćali pažnju. Prirodno okruženje podstiče rad mozga, ali za potrebnu pažnju se ne zahteva napor. U pitanju je nevoljna pažnja koja postoji i u isto vreme dozvoljava razmišljanje. Gradske ulice, naravno, to ne dozvoljavaju.

Iako je u pitanju bio mali uzorak, studija dokazuje da priče o odmoru u prirodi nisu samo priče već dokazane teorije o osvežavajućem efektu koji priroda ima na čovekov um.

Izvor:ekologija.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...