Da li ste probali ovakav napitak – neverovatan srpski brend

Sigurno ste čuli za planinu Rtanj i brojne legende vezane za nju. Jedan od krovova Srbije, planina čiji masivi dominiraju istočnom Srbijom, pored svoje prirodne lepote, čuva u sebi tajne koje vode ka zdravom životu, isceljenju, jačoj energiji. Te tajne rasute su po mnogobrojnim livadama ove planine.

Rtanjski-caj

Nije u pitanju nikakav čarobni napitak niti tajni eliksir, već lekovito bilje koje je planina Rtanj iznedrila. Radi se o napitku koji osvaja sva vaša čula, rtanjskom čaju. Rtanjski čaj je u narodu poznat kao planinski čubar ili gorska metvica. Zeljasta biljka koja raste na krečnjačkoj podlozi, sa cvetovima bele, crvenkasto-bele i crvenkasto-ljubičaste boje.
Prema narodnom predanju biljku su sa sobom doneli Turci tokom svoje vladavine na ovom prostoru. Najpogodniji uslovi su se pokazali na planini Rtanj. Nije pouzdano da li je legenda tačna ili ne, ali, ukoliko ste probali neke od turskih čajeva mogli biste u nju da poverujete.
Ako je poreklo bilja donekle sporno, njegovi blagotvorni efekti definitivno nisu. Iz biljke se dobija dvoetarsko ulje koje se koristi u hemijskoj i prehrambenoj industriji. Svojstva njegovom hemijskom sastavu daje upravo rtanjska trava koja na planini raste na nadmorskoj visini iznad 1000 metara.  Pored ulja, iz biljaka se dobija i tanin, a može se koristiti kao začin za masna i teška jela.
rtanjski caj
Moćni napitak zvani rtanjski čaj ima brojna i blagotvorna dejstva na ljudski organizam. Stimulativno deluje kod bolesti organa za disanje, varenje i mokraćnog sistema, a može se koristiti i za spoljašnju upotrebu. Uspešno se koristi u lečenju bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa.
U narodu je čaj naročito poznat kao moćan afrodizijak, i smatra se da ima veoma pozitivan učinak na ovom polju. Smatra se da pozitivno utiče kod lečenja dijabetesa, a u celini gledano jača imunitet i celokupno zdravlje čoveka. Sve u svemu, rtanjski čaj u potpunosti krepi i duh i telo.
Bez obzira da li želite da rtanjski čaj koristite kao lekovito sredstvo, ili jednostavno da uživate u njegovim kapima i moćnom ukusu, užitak je ono što neće izostati. Aroma čaja i mirisi bilja mogu da vas odvedu na planinske livade i proplanke na kojima se čaj i ubira. A možda je upravo rekreacija na Rtnju i berba čaja pravi doživljaj koji sebi trebate da priuštite. Izbor je na vama!
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...