Javorov sirup – potpuno prirodan i zdrav zaslađivač

U hladnim klimatskim područjima, drveće skladišti šećer u svom korenu pre zime, a sok koji se sakuplja u proleće se može izvaditi i koncentrisati. Tako je i sa javorom.

Javorov sirup se najviše proizvodi u Kvebeku, u Kanadi. SAD je jedini drugi veliki proizvođač i vodeći potrošač.
javorov-sirup5
Svakog ranog proleća u instočnoj Kanadi, kada sneg počne da se topi, počinje ceđenje slatkog soka iz javorovih stabala. Iako je i sam ukusan i sladak, upotreba javorovog sirupa otišla je mnogo dalje od tradicionalnog tržišta palačinki i napolitanki, te se on sada može naći u kvalitetnijim proizvodima kao prirodan dodatak ukusa.
Sistem za za ekstrakciju javorovog soka u šumi

Sistem za za ekstrakciju javorovog soka u šumi

Javorov sok se dobija direktno iz stabla javora (Acer saccharicum, A. nigrum i dr.) koji se kasnije kuva na 100 °C dok se ne dobije sirup određene gustine. Proizvođači sirupa najviše uzimaju 1.5 l sirupa po stablu što je manje od 1/10 ukupne količine šećera u istom. Najčešće je oko 30-40 litara javorovog soka potrebno da bi se dobio 1 litar sirupa.
Sistem za za ekstrakciju javorovog soka na stablu

Sistem za za ekstrakciju javorovog soka na stablu

Javorove šume iz čijih stabala se uzima ovaj sok se nalaze daleko od gradskih središta, pa je javorov sirup potpuno prirodan zaslađivač koji po pravilu ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse) i može se dugo čuvati.  Ovaj sirup je dostupan i na našem tržištu po veoma pristupačnim cenama.
Sistem za za ekstrakciju javorovog soka u šumi

Sistem za za kuvanje javorovog soka u kome se dobija javorov sirup

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...