Kivi – egzotika i zdravlje

Kivi je poreklom iz južne Kine gde se naziva „nacionalnim voćem“. Ovu niskokaloricnu namernicu nutricionisti nazivaju super voćem, jer deluje preventivno kod kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

Kivi_Desktop_Wallpapers

Nutritivni sastav:

Plod kivija bogat je vlaknima, vitaminima C i E, kalijumom i veoma je pogodan za kontrolu telesne težine. Sadrži znatnu količinu magnezijuma,minerala važnog za rad kardiovaskularnog sistema. Bogat je izvor antioksidanasa, jer sadrži karotenoide, lutein, flavonoide i hlorofil. Ako se uporedi s drugim voćnim vrstama, kivi ima impresivan nivo antioksidanasa (vitamin C, vitamin E, selen, karotenoidi…) i nalazi se na trećem mestu, odmah iza pomorandže i crnog grožđa.

Lekovito dejstvo:

Plod kivija pomaže u terapiji depresije, regulaciji nivoa šećera u krvi, očuvanju vida, u regulaciji povišenog krvnog pritiska, za jačanje imuniteta, u održavanju telesne težine, za smanjenje holesterola.
Takođe, kivi smanjuje stres, razvoj srčanih bolesti i neke tipove karcinoma, a koristi se kod i alergijskih stanja, gripa, želudačne kiseline i prehlada.
Zbog bogatog sadržaja vitamina C, E i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Jak je antioksidant koji pomaže u slučaju oštećenja kože i delotvoran je za izgled i zdravlje kože. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava njeno starenje.

Osobe obolele od dijabetesa moraju ga jesti u određenoj količini zbog ugljenih hidrata.
Kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma. Pomaže kod otežanog disanja, bronhitisa, raka pluća, grebanja u grlu, slobodnih radikala, kamena u bubregu i astme.
Jača organe za disanje, organe za varenje i bešiku.

Zanimljivosti:

Dlačice na kori kivija su odličan antioksidans i nutricionisti veruju da ima supstance koje štite od raka, upala, alergija. “Kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od ploda, a štiti i od stafilokoka i ešerihije koli”, rekao je doktor Merilin Glenvil bivši predsednik foruma za hranu i zdravlje u britanskom Kraljevskom udruženju za medicinu.

Kako ga jesti: Ako vam je kora kivija suviše tvrda, pokušajte da nađete “zlatni” kivi jer je žuta opna slađa i ima manje dlačica. Druga opcija je da u blenderu izmiksujete ceo kivi.

Izvor:ishrana.org

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...