Lipa – najomiljeniji narodni lek

1

U našim krajevima uspevaju dve vrste lipe: krupnolisna lipa i bela, odnosno srebrna lipa.

Spektar lekovitih svojstava lipe je veliki, pa nije ni čudno što je lipa smatrana za ‘sveto drvo’ i što je bila zabranjena za sečenje. Lekovita svojstva lipe su sledeća: podstiče znojenje, smanjuje nadražaj na kašalj, opušta mišiće i sluzokožu disajnih puteva – zato se koristi kod nazeba, gripa, groznice i kašlja; smiruje želudac, širi krvne sudove, deluje protivupalno, olakšava mokrenje i smirujuće deluje na psihički aspekt bića – pa bi smo čaj od lipe trebali piti kada smo nervozni ili pod stresom; čaj od lipe je, takođe, dobro popiti pre spavanja jer otklanja nesanicu.
Krupnolisna lipa može da naraste do 40m. Dogog je veka (poznati su primeri stari oko hiljadu godina). Kora krupnolisne lepie je ispucala, list – tanak, srcastog oblika, golog lica i naličja; cvetovi – žuti i mirišljavi.  Cveta u maju i junu, posle listanja.
Bela/srebrna lipa doseže visinu do 30m; kora joj je ispucala i siva; listovi su na dugačkim ‘drškama’, srcastog oblika, lice golo, naličje srebrnastobelo; cvetovi su žuti, sitni i nemaju miris. Cveta od juna do jula

Priprema i upotreba:

– Čaj od lipe: koristi se cvet, oko 30gr na 1L vode, srčani bolesnici bi trebali da izbegavaju čaj od lipe ili bar da ne preteruju sa konzumiranjem
– Kupka od lipe: oko 400gr cveta držati u prethodno proključaloj vodi dvadesetak minuta, potom procediti i dobijenu tečnost istresti u kupku.
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...