Reishi – gljiva dugovečnosti

Naziv Reishi je japanski. U Kini se gljiva naziva Ling Zhi, što u prevodu znači “Božanstvena gljiva dugovečnosti”.

url-1024x722
U kineskoj i japanskoj narodnoj medicini gljiva Reishi s e upotrebljavala još pre 4000 godina. Kao simbol srećnog i dugovečnog života ona je naslikana na puno crteža, ćilima, kao i na kineskom porcelanu. Ova neobična gljiva, darovana od prirode sa mnogobrojnim lekovitim svojstvima, danas se gaji isključivo u lekovite svrhe.
Institut za nauku i medicinu Linus Pauling nalazi se u Kaliforniji. Njegov osnivač je nosilac Nobelove nagrade dva puta i poznat je po svojim istraživanjima vitamina i po prirodnim metodama lečenja i sprečavanja nastajanja oboljenja.
U ovom renomiranom institutu radi lekar Fukumi Morišige. Nekoliko poslednjih dekada on istražuje terapeutsko dejstvo Reishi i kaže: “Po mom mišljenju do sada najbolja metoda zaštite od raka je uzimanje Reishi”.

Kako Reishi gljiva deluje u organizmu?

Naš čudesni organizam ima potrebu da se odbrani od svakog narušavanja ravnoteže.
Ove pretnje mogu biti fizičke, kao virusi i bakterije koje stvaraju infekcije i ozbiljnije probleme, zatim emocionalne, kao što su stresovi, koji nastaju od previše briga i nervoze ili energetske, koje čine da smo bez životnog elana i interesovanja.
Bolest je znak da je organizam izbačen iz ravnoteže. Tada postoji povećana potreba za odredenim dodacima – imunomodulatorima, kako bi se organizam ojačao i vratio u ravnotežu. (Imunomodulatori regulišu i “fino podešavaju” imuni sistem)
Reishi – Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, polisaharide i tripertene, kao i alkaloide, steroide, nukleotideSadrži i proteine, aminokiseline, vitamine, minerale i oligoelemente. Ove aktivne komponente dokazano jačaju naš imuni sistem, pomažu regulaciji telesnih procesa i metabolizma, osiguravaju da svi organi zdravo funkcionišu.
Materije koje u sebi nosi ova dragocena pečurka utiču blagotvorno na sve životno-važne sisteme u organizmu. Koristeći Ganodermu lucidum dotok kiseonika u ćelije se povecava do 50%, a poznato je da se u sredini sa dovoljno kiseonika ne razvijaju bakterije i virusi. Povećanim dotokom kiseonika naše srce je rastererćeno, imunitet je jači, a energija našeg tela je veća.
Važno je istaći i činjenicu da materije iz ove pečurke imaju ulogu prirodnog insulina, koji prija telu i uspešno smanjuje disbalans šećera u krvi, a samim tim i osećaj gladi, što dovodi do vrlo brze regulacije telesne težine. Ovaj efekat se oseća već posle prvog konzumiranja kafe sa Reishi pečurkom.
Kineska tradicionalna medicina preporučuje upotrebu 3-5 grama sušene Ganoderme dnevno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja organizma i 10-12 grama za ozbiljna oboljenja.
Ganoderma-lucidum-Fastiv-00-1024x643

Reishi se primenjuje uspešno kod sledećih stanja:

• Prateća terapija kod obolelih od raka želuca, jetre, pluća, kože, mozga, bubrega, pankreasa
• Hemioterapija /ublažavanje neželjenih efekata
• Problemi sa srcem i cirkulacijom, visok krvni pritisak, loše snabdevanje krvlju, uključujući i krvne sudove, otoke, poremećaje srčanog ritma, opasnosti od srčanog infarkta, postinfarktnog stanja i post moždanog udara.
• Oslabljen imuni sistem, infekcije gljivične, virusne, bakteriološke, hlamidijalne i dr.
• Visoke vrednosti holesterola i šećera u krvi
• Alergije
• Bronhitis, plućni emfizem
• Autoimuna oboljenja  multiple skleroze – obnavlja mijelinski omotač nervnih vlakana; sklerodermija, poliartritis, lupus, eritematodes, bronhijalna astma, autoimuni tireoidit
• Hepatitis A, B, C, oboljenja jetre
• Ulkus želuca i dvanaestopalačnog creva, gastritis, upala pankreasa
• Hemoroidi
• Gojaznost
• Fibromijalgija
• Bolovi u zglobovima
• Zujanje u ušima
• Malaksalost
• Oboljenja kože
• Epilepsija
Sposobnost Reishi je da smanjuje krvni pritisak, holesterol i njeno antiagregaciono dejstvo dokazano je ispitivanjima u toku poslednjih godina u Japanu i SAD. Reishi pomaže kod zaustavljanja lučenja histamina, sprečavjući tipične alergijske reakcije. Mi dobijamo radosne vesti od naših pacijenata koji konzumiraju lekovite gljive i koji su mogli u dobroj meri da ograniče svoju alergiju, pijući 2 kapsule gljive po 3 puta dnevno.
Naučnici su otkrili u ekstraktu gljiva materiju koja poboljšava aktivnost unutrašnjih organa, povećava dotok krvi i smanjuje potrošnju kiseonika srčanog mišića. Na osnovu toga sprovedena su istraživanja sa pacijentima, koja dokazuju pozitivno delovanje Reishi na srce i krvotok.
U Kini Reishi se upotrebljava za lečenje pacijenata bolesnih od hepatitisa B. Kod jednog istraživanja daje se ekstrakt od gljive na 335 pacijenata, koji boluju od hroničnog hepatitisa B. Skoro kod 92% je došlo do poboljšanja.
reishi
U Aziji Reishi se upotrebljava vekovima u lečenju različitih malignih bolesti. Već nekoliko godina to dejstvo se istražuje, a rezultat je da je u Japanu Reishi prodavana na pijaci kao preparat protiv raka. Istraživanja se sprovode uglavnom u Institutu za nauku i medicinu Linus Pauling /SAD/.
Lečeno je 250 pacijenata, koji su već bili otpisani od zvanične onkologije kao beznadežni slučajevi. Kod pacijenata se primetilo poboljšanje, bilo je manje inflamatornih reakcija, proizvodnja njihovih antitela se povećala. U celini poboljšana je imuna zaštita tela, naročito aktivnost takozvanih T-ćelija. Ekstrakt u velikoj dozi/ više od 5 g dnevno/ pokazao je dobre rezltate kod lečenja i nakon lečenja tumora pluća, mozga, jetre, bubrega i pankreasa.
Istraživanja dokazuju da Reishi poseduje zaštitnu funkciju u slučajevima prevelike doze nikotina. Simptomi bolesti uslovljeni pušenjem mogu biti smanjeni sa 25%. Kao mitsko svojstvo gljive Reishi javlja se njena sposobnost da poveća snagu duha i pozitivne emocije.
Postignuti su odlični rezultati u tretmanu nesanice ili nervoze.
Gljive poput Reishi, Šiitake i Hericij ne samo što stimulišu naš imuni sistem, već imaju i antibakterisko i antivirusno dejstvo, t.j. one mogu i direktno da napadaju bakterije i viruse. One jačaju normalnu crevnu floru, pomažu varenje hrane, čiste od otrova i pomažu održavanje prirodne ravnoteže između mikroorganizama i creva.
Izvor:PG Rada
Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...