Sok od celera kao lek

Neki smatraju da celer nije posebno hranljiv. Istina je da sadrži manje vitamina i minerala u poređenju sa drugim povrćem, ali je zato celer bogat fitonutrijentima koji posebno blagotvorno deluju na organizam.

 

Pomaže mršavljenju
Celer je dobra namirnica za one koji hoće da smršaju. Pre svega, ekstremno je niskokaloričan – 16 Kcal po šolji. U stvari, za varenje celera potrebno je utrošiti više kalorija nego što ga on sadrži, pa je jasno zašto doprinosi mršavljenju.
Izvor vitamina K
Šolja celera sadrži 37% preporučene dnevne doze vitamina K, koja doprinosi normalnom zgrušavanju krvi. Manjak vitamina K ne samo da povećava rizik od nekontrolisanog krvarenja, nego i slabi kosti – pošto vitamin K doprinosi izgradnji kostiju.
Doprinosi regulaciji šećera i holesterola
Celer je bogat rastvorljiim biljnim vlaknima, koja pomažu da se uravnoteži nivo šećera u krvi, a da se smanji nivo LDL, tzv. “lošeg holesterola”.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
Za sastojak celera koji mu daje njegov poseban ukus i aromu, 3-n-butilftalid (BuPh) dokazano je da pomaže sniženju krvnog pritiska. Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je da kod pacova sa hipertenzijom BuPh deluje kao vazorelaksant – odnosno, smanjuje tenziju zidova krvnih sudova, pa tako snižava krvni pritisak.
Ima antikancerogena svojstva
Celer sadrži dva jedinjenja iz familije flavona, apigenin i luteolin, za koje je dokazano da deluju protiv raznih vrsta raka. Na primer, jedno ovogodišnje proučavanje objavljeno u časopisu Tumour Biology  utvrdilo je da apigenin indukuje apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) ćelija ljudskog karcinoma želuca, u zavisnosti od doze. Jedno drugo istraživanje, još novijeg datuma, objavljeno u časopisu Experimental and Molecular Pathology otkrilo je da “čak i u malim dozama apigenin može da uspori ili spreči napredovanje raka dojke”
Sa druge strane, luteolin izgleda posebno deluje protiv raka debelog creva. Pregled raznih proučavanja objavljen u časopisu Asian Pacific Journal of Cancer Prevention zaključio je da luteolin može da smanji oksidativni stres tokom geneze raka debelog creva, pa se “može smatrati potencijalnim lekom za lečenje (raka debelog creva)”.
Celer je najbollje konzumirati sirov – recimo, kao dodatak salati ili garnir uz kuvana jela. Sok od celera je dobar, ali pošto nema biljnih vlakana, ne doprinosi regulisanju varenja i mršavljenja kao što to čini cela biljka.
I, naravno, ako je moguće – nabavite organski gajen, ili bar neprskan celer.

Izvor:zdravahrana.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...