Sok od paradajza idealan lek tokom leta

Paradajz je izuzetno lekovita biljka, čija konzumacija ima pozitivne efekte na zdravlje.

sok-od-paradajza1

Paradajz kao lek, do sada je pokazao najbolje rezultate u vidu soka od paradajza. Lekovita svojstva ovog napitka ogledaju se u tome da: regulise metabolizam, jaca otpornost organizma, izbacuje suvisnu tecnost iz organizma, snizava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), regulise varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.

Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i cisti organizam a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plucnih bolesti i bolesti mokracnih organa.

Naucna istraživanja pokazuju da sok od paradajza umanjuje slepljivanje trombocita (sprecava trombozu), pogotovo kod osoba sa dijabetesom tip 2. Kako je poznato da dijabeticari imaju povecan rizik od nastanka tromba a ova pojava je najcesci uzrocnik infarkta srca i mozga, preporucuje im se upotreba soka od paradajza, samo sto pri tom treba i umanjiti unos natrijuma.

Srcani bolesnici bi iz istog razloga trebali upotrebljavati sok od paradajza kao i zbog visokog sadrzaja kalijuma. Osim toga ovaj napitak smanjuje los holesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog talozenja na krvnim sudovima.

Podstice stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa pa je koristan osobama koje pate od anemije i opet dijabeticarima.

Regulise rad jetre i zuci a u vrelim letnjim danima ublazava zeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od paradajza upotrebljava kao lek potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl sveze pripremljenog napitka. Ako je lecenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povecati dnevnu dozu soka.

Izvor:priroda-leci-sve.com

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...