Ukus kakav samo priroda daruje – probajte, nikad mu više nećete odoleti!

Sigurno ste do sada mnogo puta čuli za izraz „zdrav kao dren!“ Da li ste se zapitali zbog čega je dren toliko zdrav, da je ušao u poslovicu? Gde ga u prirodi možemo naći i kada je najukusniji?

Dren je drvo koje zasta puca od zdravlja, i jedno od retkih koje sebe može da zaštiti od svih biljnih bolesti i štetočina. Žbunastog je oblika i raste u listopadnim šumama, a najpogodniji tereni su južne i osunčane, kamenite strane. Medjutim, pošto je veoma prilagodljivo, sadi se i po vrtovima i parkovima.
Dren se rascvetava u periodu od februara do aprila, a sazreva od jula. Plodovi su zreli na jesen, a idealni u oktobru. Kada je u pitanju dren, svaki od delova ovog drveta je upotrebljiv i lekovit, počev od korena, kore drveta, pa sve do ukusnih plodova, bobica jarko crvene boje koje se zovu drenke ili drenjine.
ZS_drenjine
Lekovito svojstvo drena i drenjina poznato je u našem narodu od davnina, pa se raznovrsni proizvodi dobijaju od njegovih slatko-kiselkastih plodova. Njegova korisnost poznata je i drugim narodima širom Evrope i primenjuju ga na različite načine.
Rusi ga najčešće koriste kao dodatak jelima od mesa i ribe, a prave od njega i dobre supe. U Nemačkoj plodove drena mešaju sa sećerom i sirćetom, a zatim dodaju jelima od testa i krompira. Kod Francuza i mediteranskih naroda se od njega prave ukusne marmelade, dobra vina i žele, ili se konzervira poput maslina.
prikaz-pripreme-pekmeza-od-drijenka-drenjine-a3620df843ff563b2821fad3962884ed_view_l
Ništa manje raznovrsnih načina ne postoje ni kod Srba. Najčešće se koristi plod drena, ukusne i zrele drenke. U zapadnoj Srbiji se od njih pravi pekmez izuzetnog ukusa i pre svega kvaliteta, jer se dobija nekuvanjem pa se prilikom proizvodnje sačuvaju svi vitamini iz drenjina, a ove bobice njima obiluju.
Vitamin C, tanin, pektin, samo su neki od sastojaka kojih su ove bobice prepune. Zbog toga se često košnice postavljaju u blizini drena, jer ovo medonosno drvo obezbedjuje bogatu ispašu pčelama i med vrhunskog ukusa.
Ako dren volite u prirodnijem obliku, bez dodataka šećera, onda je idealan način osušiti njegove plodove i tako ih konzumirati. Čaj dobijen mlevenjem osušenih drenjina leči veoma različite simptome i indikacije. Za čaj su podjednako korisni i plod i kora drena, vrlo su korisne i semenke iz kojih se cedi ulje.
DSC04007
Ono po čemu je užički kraj veoma poznat kada je u pitanju drenjina je rakija drenja. Istina, u osnovi ove rakije je šljiva, a u procesu destilacije dodaju se drenke, koje rakiji daju bledo crvenu boju, posebnu aromu i ukus.
Ali, u obližnjim regijama prema Zlataru i Goliji proizvodi se rakija isključivo od drenjina. Ona je dosta jače crvene boje, izuzetne arome i posebno ukusa.
Kao što možete da vidite zaista je jako malo plodova koji se mogu koristiti na toliko raznovrsnih načina, a svaki je na svoj način koristan ne samo kao hrana, već i kao lek. Ova plemenita biljka i zahvalna za održavanje je vrlo nedovoljno iskorišćena, s obzirom na to šta sve može da ponudi. A ukus zrelih drenjina je pravi ukus prirode – sočan, zdrav i bogat vitaminima.

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...