Volimo jagode – Volimo proleće

Jagode su među omiljenim voćem većine ljudi, a njihova sezona upravo kreće. Najčešće su deo voćnih salata, nalaze se u tortama ili ih jedemo jednostavno umočene u šlag ili čokoladu.

e911affd63c0fe8bc92b18bdd4f56f82_header

Osim toga što su ukusne, jagode su i zdrave, a njihov uticaj na organizam je veoma pozitivan.

Jagode – deo dobre dijete

S obzirom na to da sadrže antocijanine, jagode pomažu pri sagorevanju masnih naslaga jer ih organizam koristi kao gorivo. Pored toga, antocijanin takođe pozitivno utiče i na kratkotrajno pamćenje.

Jagodama protiv bola

Ukoliko bar tri puta nedeljno jedete jagode, velike su šanse da ćete u potpunosti smanjiti rizik od upala. Jagode deluju antiupalno i ublažavaju bol, a prema istraživanjima – jagode smanjuju markere upale.

Poboljšavaju opšte zdravlje organizma

Jagode su bogate flavonoidima koji se bore sa kancerogenim ćelijama i sprečavaju njihovo množenje. Fenolne kiseline imaju i antialergena svojstva pa pomažu i u smanjenju biohemijskih procesa koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Naravno, postoje i ljudi koji su alergićni baš na jagode, ali ostalim ljudima one pomažu da se izbore sa alergijama koje imaju.

Jagode regulišu nivo šećera

Često se raspravljalo o tome da li osobe sa povišenim šećerom smeju da jedu jagode ili ne, ali je dokazano da su jagode zapravo odličan regulator šećera u krvi. Za značajno smanjenje nivoa šećera dovoljno je pojesti samo 130 grama svežih jagoda.

Jagode – eliksir mladosti

Zahvaljujući tome što su bogate antioksidantima, jagode štite naše telo od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge bolesti i ubrzavaju starenje. Jagode su, po koncentraciji antioksidanata na četvrtom mestu, što pokazuje njihovu efikasnost u održavanju našeg organizma zdravim ali i mladim.

Pored toga što su toliko dobre za naše telo, još su i veoma ukusne. Da li je potreban još neki razlog kako bismo ih jeli u što većim količinama?

 

Izvor:edukacija.rs

Vlasnik sadržaja ovog članka je njegov autor. Blog Živeti sa prirodom samo ugošćava kreativne autore koji žele da njihov rad dopre do većeg broja čitalaca. 
Blog Živeti sa prirodom ne polaže nikakva prava na objavljeni sadržaj. 
Ukoliko, na članak ili neki njegov deo polažete autorska prava ili ste zastupnik lica koje polaže prava na pomenuti sadržaj, a niste saglasni da se on nađe na našem blogu, molimo vas da nas obavestite o tome kako bi ovakav sadržaj bio uklonjen u najkraćem roku.

Pročitajte i ovo...